Slik sparer du best for barna dine

Slik sparer du best for barna dine

Å spare på vegne av barna dine vil gi dem en enklere overgang til voksenlivet. Dette gjelder spesielt når det kommer til å skaffe egenkapital til bolig. Noen smarte valg i dag, kan være det som skal til for at junior får oppfylt boligdrømmen om 20 år. Her får du tipsene du trenger for å komme i gang.

Spar jevnt og trutt

Mange bekker små, blir en stor å. Du kjenner ordtaket. Sparer du jevnt og trutt, fra barna er små til de er voksne, blir det garantert betydelige summer av det. Det til tross for at du kanskje ikke klarer å sette av de helt store beløpene hver måned.

Her finner du pengene

Mange småbarnsforeldre har stram økonomi, og det er ikke alltid like lett å finne overskudd nok til sparing. En god metode er å se på det du faktisk tar deg råd til, for så å se om du klarer å gjøre det billigere. Differansen mellom det du budsjetterte med, og det du faktisk brukte, er pengene du kan sette av.

Her er noen flere tips:

  • Bruk mindre penger på leketøy. Spar i stedet tilsvarende sum som plastikkbilen kostet.
  • Be besteforeldrene om bidrag til sparingen, fremfor dyre julegaver som barna kanskje ikke trenger.
  • Spar penger på klær til barna. Før de blir ”motebevisste”, kan barn godt bruke brukte klær dere arver, eller kjøper billig.
  • Spar på babyutstyr. Kjøp brukt barnevogn, eller overta fra noen som er gavmilde. Sett av pengene til sparing i stedet.
  • Sett av barnebidraget til sparing, dersom du har råd.

Ikke spar på høyrentekonto

Å spare på konto, selv med markedets beste renter, er dårlig butikk. Den generelle prisstigningen spiser opp hele renteinntektene, i hvert fall med dagens rekordlave rentenivå. Slik har det vært i lang tid, og du kan forvente mer av det samme i årene som kommer.

Den eneste fordelen med tradisjonell banksparing er at du løper ingen risiko. Innskudd på inntil 2 millioner per bankforetak er sikret gjennom Bankenes sikringsfond.

BSU er verdt innsatsen

Unntaket som bekrefter regelen er Boligsparing for ungdom. Da slår du to fluer i en smekk, og barna kan enklere komme seg inn i boligmarkedet når de blir gamle nok. De beste bankene har renter på BSU-kontoer som nærmer seg 4% i dag. Det er høyere enn konsumprisindeksen stiger, og dermed gir sparingen et overskudd.

I tillegg vil barna få skattefradrag den dagen de tjener nok på sommerjobber eller lignende. Etter dagens regler vil de tjene 5 000 kroner i form av skattefradrag, det øyeblikket årlig inntekt passerer omtrent 70 000 kroner.

Totalt kan du og barna spare 300 000 i BSU, frem til avkommet fyller 34 år. Husk også at det finnes egne skatteregler for lån til barn!

Aksjefond er et bra alternativ

Historisk sett har aksjefondene gitt langt bedre avkastning enn banksparing. Investeringsformen er svært godt egnet når tidsperspektivet er langt. Det er det jo, i og med at du sparer for barna i kanskje 20 år.

I dag kan du spare i fond gjennom en aksjesparekonto, og slipp dermed all skatteproblematikk, inntil pengene skal brukes. Og det skal de normalt ikke før barna selv overtar styringen av deres egen økonomi.

Den beste gaven?

Nest etter kjærlighet, oppfølging og støtte, er vel det å gi barna en god overgang til voksenlivet den beste gaven vi kan gi dem. En sparekonto, enten det er i fond eller BSU, er således en utmerket presang å gi til nyfødte. Der kan hele slekta bidra om de vil, i stedet for å bruke penger på dill og dall som ungene uansett blir leie av etter kort tid. Det er ikke sikkert 7-åringen setter særlig pris på innsatsen akkurat nå, men hun eller han takker deg nok den dagen det skal investeres i den første bilen eller boligen.